Våren/sommaren 2025

Hamrelius Sitka "Sitka" 

SE45280/2020

En riktig powertik. Energisk (mycket hög energi), väldigt bra rörelser, kontaktsökande och mycket mjuk mentalitet.Gått flera fjällturer och aldrig missat ett träningspass sedan 9 månaders åler. Går mestadels i Lead eller wheel position.

Ögon: Ua
Hd: A
Ed: 0
Pn: fri

Utställning: Verry Good

Dragprov: Förstapris, Dp60. Vildmarksracet 120 km etc...


Tuiksu "Tuiksu"

FI53345/17

Har genomfört 4 långa löp denne säsongen; Mush Synnfjell, Gausdal Maraton, Femundløpet och PolarDistans. Gick som lederhund på alla dessa och trivs bäst på den positionen! Han er ihärdig, trofast, energisk och råtuff.
Ögon ua
Höfter: A
Ed: 0
Utställning: excellen


Förväntningar: Bra arbetshundar med huvudet på skaft samt mentalt stabila. Starka fina rörelser, hundar av den litte nättar modelen med kanske aningen lite längre ben och rygg. Då båda föräldrarna har hög energi så kommer eventuella valpar behöva att hamna i arbetande hem. Prio 1 i denna kombination är just hårt arbetande tåliga hundar. Två valpar kommer att stanna hos oss!

Viktiga milstolpar i vår uppfödning och valphantering


För oss är det viktigt att bevara Alaskan malamutens ursprung som en arbetande slädhund. Malamuten är en draghund framtagen för att springa långa distanser och dra slädar med tung last i arktiska miljöer. Målsättningen med vår avel är att få fram friska, hållbara & rastypiska hundar med god mentalitet, arbetsvilja samt erhålla rasens viktiga polara egenskaper. Allt detta är betydelsefullt att fortsätta värna om och bevara då malamuten än idag ska kunna utföra samma jobb som deras förfäder gjorde. Våra valpar säljs efter SKK's (Svenska Kenneklubbens) regler och vi följer rasklubbens rekomendationer för avel.


Förutom att avla på rätt individer som uppfyller alla kriterier ett avelsdjur bör göra lägger vi ner mycker tankekraft och arbete kring valparnas utveckling. Det är en dyrbar tid som man verkligen kan och ska påverka för att forma dom till trygga och grundade individer. Jag har gått utbildning till hundinstruktör, uppfödare, problemhundskonsult och beteendevetare via hundsteg och är med det väl insatt i uppfödarens roll och betydelsefulla arbete valparnas första levnadsveckor. För att ge valparna en bra start är det viktigt att ha kunskap om den mentala utvecklingens olika faser. Deras första kapitel i livet skrivs hos uppfödaren och det är ytterst viktigt att ta till vara på- och förvalta den tiden väl så valpen erhåller en trygg och stabil grund som den kan luta sig tillbaka på genom hela livet. Valpar och valputveckling ÄR otroligt roligt och något vi brinner för!


Hos oss får valparna gå på utbildning i en liten privat valpskola...


Miljöträning 

Det valpen får möta under sin första levnadstid kommer den ha lättare att hantera som vuxen. Att få stöta på och uppleva diverse olika miljöer och intryck som ger positiva erfarenheter kommer hunden att ha i sin verktygslåda och tillsammans med sin nya familjen ha stor nytta av under resten av livet.


Innehållet i valplådan varieras och möbleras om kontinuerligt och kombineras med diverse olika underlag. Att valparna får denna regelbundna variation lägger grunden och främjar deras nyfikenhet och skapar en naturlig trygghet i nya miljöer. När valparna är lite äldre får dom besöka olika platser, uppleva nya miljöer samt åka mycket bil. De lär sig hantera okända situationer under trygga förhållanden och tar samtidigt in mängder av information  som är värdefull att ha i kunskapsbanken.


Upplevelser i olika miljöer med positiva erfanrenheter i kombination med vila och återhämtning ger valpen alla förutsättningar till att bli en lycklig, glad och trygg individ.


Rörelseglädje, balans & kroppskontroll 
Genom att redan från start lägga in små enkla hinder i valplådan lär sig valparna att använda sina kroppar och att den är hemligheten till att ta sig framåt, över och förbi oavsett vad som står i vägen. Det vi även gör är att förstärka valparnas fysiska aktivitet och användandet av kroppen vilket i sin tur främjar balansförmågan och kroppskordinationen. Valparna får denna kontinuerliga variation för att utveckla en bra muskulös tillväxt samt öka och motivera deras nyfikenhet och mod vid utmaningar. Huvudsyfttet är att dem ska tycka det är roligt att röra på sig, använda sina kroppar och bemöta utmaningar med en stor tilltro på sig själva.


När valparna är stora nog kommer dem ut på små äventyr i skog och mark med varierad terräng (sten, grus, berg, sly, hyggen etc.) och vatten där dom lekfullt och i egen takt kan ta sig fram och lära känna sin kropp ytterligare. Vi lägger ner mycket tid på olika balansövningar samt att klättrar för att fortsätta utveckla fysiken men också för att lära dem att ta sig framåt med hjälp av kroppen oavtsett vad. Dom blir utamande och får stöta på olika svårigheter i en dos som vi vet att dem klarar men får kämpa lite för vilket ökar deras självsäkerhet och tro på egen förmåga. Det för att förbereda dom på sina framtida karriärer som släd- och äventyrshundar. Självförtroende är A och O för en duktig draghund på fjället. 


Ljudträning 
Att tidigt träna och vänja valpar för diverse ljud med olika intensitet som ett naturligt inslag i vardagen är verkligen viktigt i förebyggande syfte mot utveckling av ljudrädsla. Att hunden känner till olika läten och toner skapar en tillvänjning och igenkäning vilket avsevärt minskar risken att i vuxen ålder bli rädd för plötsliga, höga och anorlunda läten. Innan valparna är tre veckor gamla kan dem inte identifiera känslor av räddsla och det är därför vi i mycket tidig ålder presenterar olika ljud med varierande volym nivå såsom dammsugare, ballonger, diverse smällare, musik, kastruller mm. Ljudträninen fortskrider och utvecklas allt efterssom. 


Socialträning & sammarbete

Det är otroligt viktigt att lägga ner tid och omsorg på den sociala träningen då dem som vuxna ska klara av att kommunicera och  sammarbeta med andra hundar och människor i olika miljöer under varierande omständigheter. I den sociala träningen ingår att träffa olika människor och hundar. På kenneln, inom familjen samt närmaste bekanskapskretsen har vi många olika raser och trygga hundar som valparna får träffa och lära känna. Främst för att utveckla sitt språk och kommunikation men också lära sig verka och fungera i en större flock.


Valparna får äta med varandra och vi ser alltid på att fylla på i skålarna så ingen behöver lämna hungrig, det ska med andra ord alltid finnas lite mat kvar när alla är klara. Men låt oss vara ärliga, malamuten är en hungrig ras så arbetet kring matsituationer måste fortskrida även i nya hemmet. Varje dag delar vi kontinuerligt ut godis till valparna direkt ur handen för att lära dom att vänta på sin tur och inte skapa en stress kring situationen som är så viktigt att dem som vuxna kan hantera. Vi försöker i största möjliga mån att överösa valparna med diverse attraktiva resurser så som exempelvis tuggben samt leksaker, det finns alltid så det räcker och blir över så ingen behöver gå utan. Dom har många olika bekväma och tillgängliga sovplatser att välja mellan fast dom som oftast väljer att ligga tätt intill varandra och sova.


Beröring

Redan i valplådan smeker och tar vi på valparna överallt på kroppem i lugn och ro och har en mysig och trevlig stund. Beröring ska vara positivt, önskvärt och något dom är vana med sedan "barnsben". Vi börjar också klippa klorna och ta på valparnas tassar lite titt som tätt med emellanåt blötbelagda fingrar. Detta gör vi främst i försöka att förebygga eventuellt framtida problem med kloklippning eller veterinärundersökningar. Vi är alltid närvarande  och älskar att spendera tid med våra valpar, allt ifrån mysiga stunder i soffan till att gå på roliga och spännande äventyr ihop. 


Att köpa valp från oss!

Du ska vara medveten om vad alaskan malamute är för ras och att det är en draghund som kräver stimulans och framförallt mycket fysiskt arbete.  Dock är detta inte svårt att tillgodose om man själv gillar att röra på sig och vara ute i naturen. Malamuten ÄR den exemplariska rasen för friluftsintresserade som vill ha en tålig, vänlig och glad kompanjon med sig på alla sorters äventyr eller träningsrundorna. Malamuten har en mycker bra på- och av knapp så länge deras grundbehov berikas och deras goda självförtronde och grundade lugn gör det också enkelt att alltid ha dom med sig, exempelvis på uteserveringar, fotbollsmatchen eller andra likande spektalet. 


Det viktigaste av allt är att veta att Malamuten inte lever för dig, den lever med dig!


Vi försöker ha kennelträffar två gånger om året där ena ligger på hösten hemma hos oss utanför Örebro och den andra under senvintern i vår stuga i Vemdalen. Trevliga och lättsamma träffar där vi tränar drag, är ute på tur tillsammans, övar på massa saknyttigheter samt umgås, utbyter erfarenhete och har trevligt med varandra och våra hundar helt kravlöst. Ibland är någon föreläsare eller instruktör på plats. Vi har en sluten FB-grupp som är öppen för valpköparna och deras familjemedlemmar där man kan följa kullsyskonen, andra hundar från kenneln, ställa frågor högt som lågt och givetvis motiveras av varandra. 


Valparna levereras vid 9 veckors ålder och det medföljer:

  • Stamtavla
  • Skötselanvisningar
  • Folder innehållande: "börja träna drag", "berikningsinformation", "lättare nos- och mentala övningar att göra" samt olika "fysiska träningstips och trix"
  • Valpens individuella journal
  • Foder-startpaket från Klass färskfoder och Bozita robur (samma foder valparna blir uppfödda på)
  • Filt med dofter från mamma och kullsyskon
  • Roligt och välfyllt valppaket


Valpen kommer också att vara:

  • Fullt vaccinerad
  • ID-märkt med microchip
  • Avmaskad 3 ggr
  • Veterinärbesiktad (senast 7 dagar innan leverans)
  • Försäkrad mot dolda fel 3 år i folksam


När du köper hund av oss förbinder du dig att röntga höft- och armbågsleder samt genomföra ögonlysning när hunden är mellan 18-24 månader. Detta syftar framförallt till att jag som uppfödare skall kunna utvärdera avelsarbetet. Vi vill ha god kontakt under hela hundens liv och finns alltid där för stöd, hjälp och bollplank vid behov. Kan du av olika anledningar inte ha kvar din hund ska du ALLTID kontakta mig i första hand för att vi gemensamt skall hitta ett nytt och bra hem åt hunden, alternativt att jag köper tillbaka hunden. 

Har du frågor eller funderingar, tveka inte att kontakta oss!